.

środa, 10 lipca 2013

Szybka, zdrowa PIZZA bez pieczenia, bo Z PATELNI

Na patelni zamiast w piecu


Masz ochotę na pizzę, ale: a) nie masz piekarnika lub czasu, by ją piec, b) nie chce Ci się iść do pizzerii i masz ochotę na inne dodatki o tam proponowanych, c) nie chcesz jeść niezdrowych rzeczy, a już tym bardziej mrożonej pizzy - to ten przepis jest dla Ciebie.

PEŁNOZIARNISTA PIZZA Z PATELNI
przepis własny || 3 małe/2 normalne porcje

- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej jasnej
- ok.100ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 10g drożdży świeżych
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- ew.: przyprawy i zioła
dodatki do obłożenia: sosy, sery, szynki, warzywa, przyprawy
Drożdże rozpuścić w szklance w części wody oraz z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce.
Resztę składników dokładnie wymieszać i połączyć z rozczynem. Zagnieść ciasto na gładką kulę i wyrabiać rozciągając i składając, przez ok. 1 min. Podzielić na porcję. Odstawić kule do miseczki, przykryć szmatką i położyć w ciepłe miejsce. Ok. 30 min ciasto będzie rosło do co najmniej podwojenia objętości. Po tym czasie lekko rozpłaszczyć kule i formować placki o grubym lub cienkim cieście. Rozgrzać patelnię na największym palniku. Położyć placek i zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką. Chwilę smażyć i odwrócić na drugą stronę.
Podczas smażenia nałożyć na wierzch sosy, przyprawy, sery, dodatki itp. Przykryć. Smażyć do zezłocenia spodu i sprawdzić (szczególnie przy grubszych ciastach, czy nie jest surowe w środku)


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Robiłam wiele razy :) Wychodzi równie smaczna jak ta z piekarnika ale robi się ją o wiele szybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza i to tak szybko! To lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie dobry pomysł dla takich łasuchów pizzy i wszelkich zapiekanek jak ja, a serek przepięknie ci się roztopił !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda równie apetycznie jak normalna pizza z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, wygląda jak normalna, prawdziwa pizza, super :-)

    OdpowiedzUsuń