.

środa, 3 lipca 2013

Razowe penne z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym i mozzarella

Smaczny i prosty obiad


Kolejny pomysł na smaczny, zdrowy obiad, który przygotujecie w niedługim czasie. To taka wariacja na temat spaghetti bolognese, ale znacznie uzdrowiona. Polecam

MAKARON Z PULPETAMI Z INDYKA Z SOSEM POMIDOROWYM
przepis własny || 2-3 porcje

-150g makaronu pełnoziarnistego penne
-pół kulki mozzarelli

pulpety:
- 300g mielonego mięsa z indyka
- ząbek czosnku
- małe jajko (lub pól dużego)
- 2-3 łyżki bułki tartej (zdrowsza wersja: otrąb)
- sól, pieprz, suszona bazylia, przyprawa do mięsa mielonego, ostra papryka (jeżeli chcemy pikantne)
- łyżka oliwy

sos:
- niecała puszka pomidorów (zależy ile sosu chcemy)
- 1 łyżka oliwy
- pół cebuli
- 2-3 łyżki śmietany 30% (lżejsza wersja: mleka)
- sól, pieprz, suszona bazylia, oregano

Makaron ugotować al dente. 
Czosnek i cebulę posiekać i dokładnie zagnieść z pozostałymi składnikami pulpetów. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki podsmażyć na łyżce oliwy, aż nie będą surowe i do tej samej patelni wrzucić i zeszklić cebulę (nie zdejmując pulpetów) i wlać pomidory, doprawić i dodać śmietanę. Gotować na malutkim ogniu do zagęstnienia. Podawać na makaronie i z kawałkami mozzarelli. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz