.

środa, 5 czerwca 2013

Serowe pierogi leniwe

Proste i smaczne


Proste i smaczne kluski z twarogu. Mogą być dodatkiem do obiadu, np. gulaszu, ale chyba najczęściej podawane są na słodko - z cukrem, śmietaną, masłem, bułką tartą... Ja najbardziej lubię podane z miodem. Polecam także z owocami. Lepimy z nich dowolne kształty - kwadraciki, romby, kółeczka, kulki, albo nawet wycinać foremkami. Ugotowane kluski można mrozić i wyciągnąć w razie potrzeby...

SEROWE PIEROGI LENIWE
przepis domowy || 1 duża / dwie mniejsze porcje

- 200g twarogu w kostce*
- 4 duże łyżki mąki pszennej
- 1 jajko lub 2 żółtka
- szczypta soli

do podania:
- cukier
- masło
- bułka tarta
- śmietana
*najlepiej tłusty lub półtłusty, jeżeli ma dużo wody - odcisnąć
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito. Dodać jajko lub żółtka. Ewentualnie, by były bardziej puszyste można dodać najpierw żółtko, a potem ubite na pianę białko. Zagnieść widelcem. Wsypać mąkę i sól. Wyrobić gładkie, zwarte ciasto, ewentualnie podsypując mąką (nie za dużo). Formować dowolnie kluski i wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Gotować jeszcze parę minut po wypłynięciu. Wyciągamy na sito. Warto teraz dodać do nich łyżeczkę masła, by się nie kleiły. Podawać z dowolnymi, np. podanymi dodatkami.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam leniwe, klasyka polskiej kuchni, klasyka dziecięcych lat.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń