.

czwartek, 13 czerwca 2013

Placuszki z cukinii


Warzywne placuszki, tym razem z użyciem cukinii. Jeżeli lubicie marchewkowe, te też Wam posmakują. Plusem jest tu całkowita dowolność, bo przyrządzić je można na słodko, lub wytrwanie. Polecam. 

PLACKI Z CUKINII
przepis własny || 1 porcja

- ok. 150g cukinii
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (może być pełnoziarnista)
- łyżeczka oleju
- szczypta soli + dowolne dodatki, przyprawy słodkie lub wytrawne

Część cukinii zetrzeć do miski, na dużych oczkach, część na mniejszych (skórkę zawsze ścieram na mniejszych). Wymieszać z resztą składników i smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron. Podawać na słodko lub słono. Robiłam obie wersje i zawsze wychodzą dobrze.
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam cukiniowe, zazwyczaj jem je na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń