.

piątek, 7 czerwca 2013

Domowe "pieguski"





Domowa wersja znanych ciastek - oczywiście zdecydowanie lepsza. Można zrobić jasne, albo, tak jak ja, połowę ciasta zmieszać z kakao. Dodatki są dowolne: różne rodzaje czekolady, bakalie, orzechy, płatki, np. owsiane czy kukurydziane. Dodajemy, co lubimy najbardziej. Po upieczeniu warto odczekać, aż wystygną - będą pyszne i bardzo kruche.

DOMOWE "PIEGUSKI"
przepis własny || ok. 24 średnich ciastek

- 200g miękkiego masła
- 130g cukru
- 1 duże jajko
- 200g mąki krupczatki
- 100g maki pszennej
- łyżka miodu*
- łyżka masła orzechowego*
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie kakao
- dowolne dodatki: posiekana czekolada, drażetki, orzechy, rodzynki...
*opcjonalnie, ale polecam

Mąkę, sól, ewentualnie kakao,proszek do pieczenia, i wybrane dodatki wymieszać w misce. Jajko wbić do osobnej miski, rozkłócić, dodać masło i cukier, następnie miód, i masło orzechowe. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dosypywać mieszankę suchych składników i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się lepić, ale nie dosypywać mąki, tylko wilgotnymi dłońmi formować kule, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 30min w 180-190 stopniach.



3 komentarze:

  1. fajne- biorę :D
    zapisuję przepis i jak będę miała dostęp do piekarnika, to na pewno wypróbuję.
    ps: masz źle wpisany adres przy przekierowaniu tutaj ze śniadaniowca- w http:// prakuje ":" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki za info, a ciastka naprawde polecam

      Usuń