.

wtorek, 28 maja 2013

Szarlotka na półkruchym cieście z kruszonką

Delikatne i kruche ciasto




Chociaż szarlotka kojarzy się głównie z jesienią, to trzeba było wykorzystać prażone jabłka w słoikach. Przepis ten jest w naszej rodzinie bardzo długo i niezmiennie kojarzy mi się ze świętami. Można je zrobić z dowolnymi owocami, a w sezonie z rabarbarem. Warto dodać orzechy, czy ulubione bakalie. Maślane, delikatne ciasto, kwaśne owoce i chrupiąca kruszonka jako zwieńczenie całości. Idealnie nada się zarówno na piknik jak i do herbaty. Dodatek soku z cytryny nadaje lepszej kruchości ciastu.

SZARLOTKA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE Z KRUSZONKĄ
przepis domowy || duża blacha/ w zależności od grubości ciasta

ciasto:
- 500g mąki tortowej
- 125g zimnego masła
- 5 żółtek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szklanka cukru (można mniej)
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:
- mus z jabłek taki jak TU
- cukier
- cynamon
- aromat migdałowy

kruszonka:
- 125g zimnego masła
- 100g cukru
- 100g mąki


Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy nadzienie.Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy w palcach, by powstały grudki, najlepiej dość duże. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną i obsypaną bułką tartą płaską formę (może być na tartę, ale z podanych porcji wychodzi duże ciasto), spód i lekko brzegi. Nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 45 min na 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz