.

wtorek, 21 maja 2013

Naleśniki razowe

Zdrowsza wersja znanych naleśników z jasnej mąk

Zawsze staram się wybierać zdrowsze produkty. Tym razem zwykłe naleśniki przygotowałam  w wersji razowej. Są dużo zdrowsze, bo użyta do nich mak zawiera wiele cennych składników.
Smakują podobnie to tych jasnych i chociaż nadają się zarówno na słono jak i na słodko, ich lekko orzechowy smak świetnie komponuje się szczególnie z dodatkami wytrawnymi. Warto też do samego ciasta dodać np. suszoną paprykę, oregano...

NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE
przepis domowy || kilkanaście sztuk

- 170g mąki pszennej razowej (lub mieszanki z jasną)
- 250ml mleka*
- 2 jajka
- 1 łyżka stopionego masła lub oleju +do smażenia
- szczypta soli

opcjonalnie:
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego
dowolny aromat/ przyprawy.

Do miski wbić jajka, wlać mleko i tłuszcz, wsypać sól i ewentualnie cukier.Przemieszać. Mąkę (może być przesiana) połączyć z proszkiem do pieczenia lub od razu wsypać do reszty składników. Dokładnie wymieszać. Masa powinna niezbyt lejąca. Można użyć miksera lub ręcznej trzepaczki. Odstawić. W tym czasie dobrze jest przygotować nadzienie do naleśników. Mocno rozgrzać dobrą jakościowo patelnię, lekko posmarowaną tłuszczem. Przemieszać masę i wylewać porcje rozprowadzając masę po całej patelni.. Smażyć do ścięcia brzegów, przewrócić i jeszcze chwilę trzymać do zarumienienia. Przełożyć na talerz i podawać.

A tu podane z twarożkiem, pomidorem i szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. Jaki mają ładny jasny kolor!:)
    Moje na razowej mące wyszły dużo ciemniejsze: http://oligatorka.blogspot.com/2013/07/razowe-mini-nalesniki-podawane-na.html

    OdpowiedzUsuń