.

poniedziałek, 20 maja 2013

Naleśniki - przepis podstawowy

Cienkie i delikatne



Każdy ma swój przepis na to niezwykle proste danie. Naleśniki są idealne na szybki obiad w zapracowany dzień, leniwe śniadanie czy prostą kolację. Odpowiednio podane mogą stanowić nawet deser. Te są naprawdę smaczne i nieraz wypróbowane. Są cienkie, elastyczne, delikatne i łatwo się je zwija.

NALEŚNIKI
przepis domowy || na około 10 cienkich sztuk

- 160g mąki pszennej jasnej
- 250ml mleka*
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju lub stopionego masła + do smażenia
- szczypta soli
opcjonalnie:
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (gdy robimy na słodko)
- dowolny aromat/przyprawy
* może być samo mleko lub mleko i woda - razem 250ml
Do miski wbić jajka, wlać mleko i tłuszcz, wsypać sól i ewentualnie cukier.Przemieszać. Mąkę (może być przesiana) połączyć z proszkiem do pieczenia lub od razu wsypać do reszty składników. Dokładnie wymieszać. Masa powinna był dość lejąca. Można użyć miksera lub ręcznej trzepaczki. Odstawić. W tym czasie dobrze jest przygotować nadzienie do naleśników.
Mocno rozgrzać dobrą jakościowo patelnię, lekko posmarowaną tłuszczem. Przemieszać masę i wylewać małe porcje rozprowadzając masę po całej patelni, by uzyskać cienkie naleśniki.. Nadmiar zlać szybko do miski. Smażyć do ścięcia brzegów, przewrócić i jeszcze chwilę trzymać do zarumienienia. Przełożyć na talerz i podawać.

Dobrze smakują zarówno na słodko ja i słono, choć chyba lepiej w tej pierwszej wersji. Można je dowolnie podawać: z dżemem, serem, musem owocowym, czekoladą, bitą śmietaną...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz