.

czwartek, 23 maja 2013

Naleśniki marchewkowe

Lekkie i aromatyczne

Kolejna wariacja na temat naleśników. Tym razem z wykorzystaniem marchewki, ale na słodko. Wychodzą niezwykle delikatne i aromatyczne, za sprawą tego warzywa. Ich przepiękny słoneczny kolor poprawia nastrój. Jest to z pewnością dobra alternatywa dla tych zwykłych naleśników, a dodatkowo trochę zdrowsza, bo w końcu marchewka to samo zdrowie.

NALEŚNIKI MARCHEWKOWE (z pomarańczowym twarożkiem)
 przepis własny || ok.10 niedużych naleśników

naleśniki:
- 2 jajka
- 150g mąki
- 180-200ml mleka
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 1-2 łyzki cukru
- otarta skórka z pomarańczy
- przyprawa korzenna/cynamon

nadzienie serkowe:
- twaróg
- jogurt naturalny
- miód
- skórka z pomarańczy
- cynamon

Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojoną marchewkę i zblendować.
Smażyć, wylewając niewielki porcje ciasta i rozprowadzając po powierzchni rozgrzanej, natłuszczonej patelni, z obu stron.
Składniki na nadzienie zblendować. 

Warto podać polane miodem, np. z kwiatu pomarańczy.

3 komentarze:

  1. chętnie bym się skusiła, tylko nie mogę znaleźć marchewki w przepisie :) chyba się wkradł jakiś błąd

    OdpowiedzUsuń