.

wtorek, 28 maja 2013

Mus jabłkowy

Prosty przysmak

Być może początek czerwca to nie sezon na jabłka, ale przecież te owoce smakują cały rok. W każdej chwili może przyjść ochota na jabłecznik, albo po prostu jogurt z takim pysznym musem. Smakuje doskonale , jest aromatyczny, chociaż dość kwaśny, jeśli nie dodamy cukru. Jednak w połączeniu z innymi składnikami będzie w sam raz. Polecam go do ciast, czy np. naleśników...

MUS JABŁKOWY
przepis domowy || ilość dowolna

- jabłka (zdecydowanie polecam kwaśne odmiany, jak szara reneta czy antonówka)
- odrobina wody
- ewentualnie: cukier, cynamon, przyprawa korzenna

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 2-3 części. Wrzucić do garnka o grubym dnie, podlać odrobiną wody i prażyć na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając "od spodu", aż do uzyskania konsystencji musu z kawałkami owoców. Ewentualnie dodać resztę składników.
Wykorzystać od razu lub jeszcze ciepłe przełożyć do czystych słoików słoików, zakręcić, owinąć każdy papierem lub gazetą i włożyć do dużego garnka z wodą, wyłożonego ściereczka. Gotować 15min od momentu zagotowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz