.

czwartek, 30 maja 2013

Krucha tarta z karmelizowanymi bananami i budyniem


...i słodką skorupką


Pyszna, słodka tarta na wyjątkowo smacznym kruchym cieście, które zawiera mało tłuszczu w porównaniu z innymi przepisami. Jest to ciasto dość proste, świetnie nadaje się na smutne i deszczowe dni, jakie serwuje nam teraz pogoda... Na wierzch można położyć co tylko się chce. Chodzi o to, aby to "coś" zastygało podczas chłodzenia i tworzyło na miękkim budyniu skorupkę. Ja proponuję masę kajmakową i masło orzechowe z kawałkami orzechów. Świetna będzie również czekolada. 
Kruchy spód, słodki karmel i delikatny budyń, a na wierzch jakiś akcent smakowy - idealnie!

KRUCHA TARTA Z BANANAMI I BUDYNIEM
przepis własny || średnia forma do tart (ok.20cm)/prostokątna - w zależności od grubości warstw

ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 50g cukru (2 łyżki)
- 1 jajko
-1 żółtko
- szczypta soli
- aromat waniliowy

karmel:
- 3 łyżki cukru
- 1duży banan
- szczypta soli morskiej

budyń:
- opakowanie budyniu czekoladowego
- 400ml mleka pełnotłustego
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 białko jaja (pozostałe z ciasta)
- odrobina soli

na wierzch (według uznania):
- masa kajmakowa
- masło orzechowe
- orzechy, migdały

Do miski wsypać suche składniki ciasta. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło. Lekko zagnieść. Wbić jajko i żółtko (białko wbić do osobnego naczynia). Zagnieść gładkie ciasto. W razie trudności dodać 1-2 łyżki wody).Wstawić do lodówki (schłodzone lepiej się wałkuje).

Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, nie mieszając(!). Czekać cierpliwie na rozpuszczenie się cukru i uzyskanie bursztynowego koloru. Wtedy włożyć pokrojonego w plasterki banana i chwilę podgrzewać. Im dłużej tym bana bardziej się rozpadnie. Dodać sól i zdjąć z ognia.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć blachę. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut. 

Proszek budyniowy rozmieszać dokładnie w szklance z częścią mleka i cukrem. Resztę mleka zagotować.
Gdy zacznie wrzeć, wlać mieszankę ze szklanki i energicznie mieszać. Gdy całkowicie zgęstnieje zdjąć z ognia i dodać masło. Dokładnie wymieszać, lub zmiksować. Odstawić.

Gdy ciasto się upiecze (będzie twarde i lekko rumiane), wyjmujemy i smarujemy spód karmelem z bananami. Wstawiamy jeszcze na 5 minut.
W tym czasie ubijamy pianę z białka z odrobiną soli i delikatnie łączymy z przestudzonym budyniem.
Wyciągamy ciasto i nakładamy budyń. Z powrotem wstawiamy na ok. 10-12 minut (lub ewentualnie trochę dłużej). Po tym czasie można polać ciasto masą kajmakową, czekoladą, masłem orzechowym...
Schłodzić i podawać.

1 komentarz: