.

piątek, 24 maja 2013

Ciasto na pierogi

Ciasto z użyciem jajka. Miękkie i delikatne.



Jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej - pierogi. Tradycyjne ruskie ze skwarkami, słodkie z serem i rodzynkami, latem, z jagodami polane śmietaną. To ciasto nadaje się do wszelakich nadzień.
Po ugotowaniu można je mrozić i wyciągnąć zawsze, kiedy chcemy mieć smaczny obiad bez długiego przygotowywania. Od razu polecam dużą porcję, a do lepienia warto zaangażować całą rodzinę i pójdzie jak z płatka. 

CIASTO NA PIEROGI (z użyciem jajka)
przepis domowy ||duża ilość pierogów / w zależności od grubości rozwałkowania

- 500g mąki tortowej + do podsypywania
- 1 jajko
- łyżka roztopionego masła
- ok. 250ml wody

Wodę w rondelku podgrzać z masłem, do jego roztopienia, a następnie dodać do mąki wsypanej z solą do dużej miski. Lekko zamieszać. Dodać jajko i zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Podsypywać mąką, by się nie kleiło, ale nie za dużo, by ciasto nie było twarde. 
Rozwałkować dość cienko i wycinać kółka. Napełniać farszem, dowolnie sklejać i wrzucać do gotującej się i osolonej wody. Gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać.


4 komentarze:

  1. Pyszności,ale mam swój sprawdzony przepis,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisów na ciasto pierogowe jest chyba z milion, ale to wydaje się nieskomplikowane, a na zdjęciach pierożki wyglądają prześlicznie.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dodatek masła do ciasta jest lepszy niż olej. Wiele przepisów zawiera olej. Jaka jest różnica.
    Maria

    OdpowiedzUsuń